Κλείστε τα μάτια στις μολύνσεις

Η επιπεφυκίτιδα, η κερατίτιδα, η κερατοεπιπεφυκίτιδα και η βλεφαρίτιδα είναι μερικές από τις πιο κοινές εξωτερικές μολύνσεις του ματιού. Μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς είναι ερυθρότητα, πόνος, τσούξιμο και πυώδεις εκκρίσεις.

Τι είναι η εξωτερική μόλυνση του ματιού και ποιες οι αιτίες της;

Όπως λέει και το όνομά τους, οι εξωτερικές μολύνσεις του ματιού εμφανίζονται σε διάφορες εξωτερικές περιοχές του οφθαλμικού βολβού - «στα βλέφαρα, στον επιπεφυκότα (τη μεμβράνη που καλύπτει όλη τη λευκή περιοχή του ματιού) η στον κερατοειδή χιτώνα (τη διάφανη περιοχή του ματιού μπροστά από την ίριδα και την κόρη)»,. Έτσι, ανάλογα με την περιοχή όπου εντοπίζεται η μόλυνση ο ασθενής μπορεί να πάσχει από:
  • Επιπεφυκίτιδα - μόλυνση του επιπεφυκότα,
  • Κερατίτιδα - μόλυνση του κερατοειδούς,
  • Κερατοεπιπεφυκίτιδα - μόλυνση του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα,
  • Βλεφαρίτιδα - μόλυνση των βλεφάρων.

Αυτές οι μολύνσεις προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και κάποια πρωτόζωα. Κατά γενικό κανόνα, οι εξωτερικές βακτηριακές οφθαλμικές λοιμώξεις είναι αυτές που εμφανίζονται συχνότερα στον πληθυσμό - εκτός από την περίπτωση όπου έχουμε επιδημίες ιών, όπως στην περίπτωση κρουσμάτων επιδημικής κερατοεπιπεφυκίτιδας «μερικές φορές μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονη μόλυνση από βακτήρια και ιούς.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι λιγότερο συχνές και μπορεί να επηρεάσουν τον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα. Πολλές φορές είναι δύσκολο να γίνει διάγνωση, ενώ απαιτείται ειδική και πιο μακροχρόνια αγωγή. Οι πρωτοζωικές λοιμώξεις είναι ακόμα πιο σπάνιες.

κορυφή

Πως μεταφέρονται οι μικροοργανισμοί που μολύνουν τα μάτια;

Συνήθως η μετάδοση γίνεται λόγω επαφής του ματιού με χέρια που δεν έχουν πλυθεί σωστά ή με μολυσμένα αντικείμενα, για παράδειγμα πετσέτες χεριών ή προσώπου, φακοί επαφής ή άλλα αντικείμενα.

Είναι επίσης πιθανό, αλλά πιο σπάνιο, η μόλυνση να προέλθει από μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο περιβάλλον του ατόμου.

κορυφή

Από ποια συμπτώματα πάσχουν οι ασθενείς;

Οι ασθενείς που πάσχουν από εξωτερικές βακτηριακές λοιμώξεις των ματιών υποφέρουν από πυώδεις εκκρίσεις που «κολλάνε» τα βλέφαρα και προκαλούν πρήξιμο και έντονη δυσφορία, πόνο, τσούξιμο και δυσκολία στο άνοιγμα των ματιών, τα οποία επιπλέον είναι και αρκετά κόκκινα. Επίσης, μπορεί να υποφέρουν από φωτοφοβία, δηλαδή ευαισθησία των ματιών στο φως.

Όταν έχουμε μόλυνση από ιό, και συγκεκριμένα ιογενή επιπεφυκίτιδα, μεταξύ των συμπτωμάτων αναφέρονται οι εκκρίσεις υγρών και τα κόκκινα μάτια. Πέρα από τον επιπεφυκότα, επηρεάζεται σχεδόν πάντα και ο κερατοειδής καθώς πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο σύστημα. Τα συμπτώματα της κερατίτιδας είναι πιο έντονα, με αυξημένη φωτοφοβία, έντονο πόνο, αίσθηση καύσης και, μερικές φορές, την ανάγκη να διατηρήσει ο ασθενής τα μάτια του κλειστά ώστε να μειώσει τη δυσφορία.

κορυφή

Παράγοντες κινδύνου: προσοχή με τους φακούς επαφής

Η αυξημένη ή μειωμένη προδιάθεση για αυτές τις μολύνσεις εξαρτάται από το βαθμό αντίστασης του κάθε οργανισμού στα μικρόβια που τις προκαλούν. Πολλοί οφθαλμίατροι που ασχολούνται με επείγοντα περιστατικά έχουν κολλήσει επιπεφυκίτιδα λόγω ιών ή βακτηρίων, αλλά σταδιακά απέκτησαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Συνεπώς, όποιος δεν έχει έρθει στο παρελθόν σε επαφή με αυτούς τους παράγοντες μπορεί να μολυνθεί ευκολότερα. Ακριβώς επειδή δεν έχουν αναπτύξει ακόμα μια τέτοιου είδους ανοσία, τα μικρά παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις, ιδιαίτερα από ιούς. Από την άλλη, οι ηλικιωμένοι πάσχουν συχνότερα από βλεφαρίτιδες - δηλαδή φλεγμονές των βλεφάρων - και πιο συγκεκριμένα στη βάση των βλεφαρίδων, όπου συχνά εγκαθίστανται βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος.

Τα άτομα που χρησιμοποιούν φακούς επαφής παρουσιάζουν συχνά εξωτερικές βακτηριακές λοιμώξεις - κάποιες από τις οποίες είναι σοβαρές - όπως για παράδειγμα η μόλυνση από ψευδομονάδα, ένα βακτήριο που προκαλεί έλκος του κερατοειδούς και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτική απώλεια του ματιού. Το κοκκίνισμα των ματιών κατά τη χρήση φακών επαφής μπορεί να προκαλείται απλά από μικρές βλάβες που οφείλονται σε κερατίτιδα. Μπορεί όμως να προκαλείται και από σοβαρές ελκώδεις λοιμώξεις.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι να βγάλει αμέσως τους φακούς επαφής και να τους ξαναβάλει μόνο αφού διευκρινιστεί η προέλευση του συμπτώματος από έναν οφθαλμίατρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

κορυφή

Αντιβιοτική θεραπεία μόνο εφόσον εκδηλώνεται η μόλυνση

Σε περίπτωση εξωτερικής μόλυνσης του ματιού θα πρέπει να χορηγείται θεραπευτική αγωγή.

Επιπλέον όπως και σε κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ο ασθενής που δεν έχει εκδηλώσει πάθηση και ο οποίος δεν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, δεν χρειάζεται να πάρει κάποιο αντιβιοτικό. Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

κορυφή