Ανατομία και φυσιολογία του οφθαλμού

Το μάτι είναι το αισθητήριο όργανο της όρασης.

Ο οφθαλμός

Πρόκειται για ένα στρογγυλό βολβό, που το τοίχωμα του αποτελείται από τρεις χιτώνες. Ο εξωτερικός είναι ο σκληρός χιτώνας (το ασπράδι του ματιού), ο δεύτερος είναι ο χοριοειδής χιτώνας και ο τρίτος, ο εσωτερικός, είναι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας.

Το μπροστινό μέρος του σκληρού χιτώνα είναι διαφανές και ονομάζεται κερατοειδής χιτώνας.

Το χρωματιστό μέρος του ματιού είναι η ίριδα. Στη μέση της ίριδας υπάρχει μια μικρή οπή, η κόρη του ματιού. Η κόρη του ματιού στο αδύνατο φως διαστέλλεται (μεγαλώνει), ώστε να μπαίνει περισσότερο φως στο μάτι, ενώ στο έντονο φως συστέλλεται (μικραίνει), για να μπαίνει στο μάτι λιγότερο φως. Αυτή είναι η κύρια λειτουργία της ίριδας, να αυξάνει στο σκοτάδι την ποσότητα του φωτός που μπαίνει στο μάτι και να την μειώνει στο έντονο φως.

Οι φωτεινές ακτίνες από ένα αντικείμενο καταλήγουν στο μάτι, αφού περάσουν από τον κερατοειδή χιτώνα και την κόρη του ματιού, και συγκεντρώνονται πίσω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αυτό το σημείο είναι γεμάτο νευρικά κύτταρα, τα οποία στέλνουν μηνύματα μέσω των οπτικών νευρών στον εγκέφαλο μας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς βλέπουμε.

κορυφή

Τα δάκρυα και ο ρόλος τους

Τα δάκρυα παράγονται από τον κύριο και τους επικουρικούς δακρυϊκούς αδένες. Η έκκρισή τους γίνεται με μηχανισμό αντλίας μέσω των κινήσεων των βλεφάρων (βλεφαρισμός). Φυσιολογικά ένα λεπτό στρώμα δακρύων καλύπτει τον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα. Οι κινήσεις των βλεφάρων και η δακρυϊκή στιβάδα αποτελούν την άμυνα του οφθαλμού. Πρωτεΐνες που περιέχονται στη δακρυϊκή στιβάδα, όπως οι ανοσοσφαιρίνες , η λυσοζύμη και η λακτοφερρίνη έχουν αντιμικροβιακή δράση.

 

 

Ο ρόλος των δακρύων:

  • Σχηματίζουν ένα φιλμ πάνω από το επιθήλιο του κερατοειδή και έτσι η επιφάνειά του είναι λεία και ομαλή. Δρουν σαν λιπαντικό για την οφθαλμική επιφάνεια.
  • Ενυδάτωση του κερατοειδή και του επιπεφυκότα και παροχή οξυγόνου, γλυκόζης και άλλων χημικών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων τους.
  • Με τη βοήθεια του βλεφαρισμού γίνεται καθαρισμός της επιφάνειας του κερατοειδή και του επιπεφυκότα από μικροσωματίδια.
  • Παρεμπόδιση της ανάπτυξης παθογόνων μικροβίων στον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα.
  • Σε περίπτωση τραύματος βοηθούν στη μεταφορά αντιφλεγμονωδών κυττάρων στην περιοχή της βλάβης και στην επούλωσή της.

κορυφή

Η φυσική προστασία των οφθαλμών

Το μάτι είναι πολύ ευαίσθητο όργανο και η αίσθηση της όρασης πολύ σημαντική για τη ζωή. Δια τούτο , η φύση προνόησε για την προστασία των ματιών.

Τα μάτια προστατεύονται με τους εξής τρόπους:
 

  • Βρίσκονται μέσα στις οφθαλμικές κοιλότητες του κρανίου, και γύρω από αυτές υπάρχουν εξογκώματα.
  • Τα βλέφαρα, με τις κινήσεις που κάνουν, εμποδίζουν ξένα σώματα, όπως σκόνη, μικρά έντομα κ.ά., να εισχωρήσουν στο μάτι. Οι ακαθαρσίες στο μάτι σπρώχνονται, με το άνοιγμα και κλείσιμο των βλεφάρων, προς την άκρη του ματιού.
  • Οι βλεφαρίδες εμποδίζουν τις σκόνες και άλλα σώματα να εισχωρήσουν στο μάτι.
  • Τα φρύδια εμποδίζουν τον ιδρώτα να πέφτει στα μάτια.
  • Το δάκρυ, που παράγεται συνέχεια από το δακρυϊκό αδένα, περιέχει μια ουσία που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό μικροβίων.

κορυφή

Η όραση

Όραση ή οπτική αντίληψη ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις. Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια, ενώ το αντικείμενο της αντίληψης είναι το φώς. Θεωρείται η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις, γιατί με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος. Περίπου το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας

κορυφή