Αναπαραγωγή

Μία από τις βασικές ανθρώπινες λειτουργίες είναι η διαδικασία της αναπαραγωγής.

Αναπαραγωγικό Σύστημα

Η ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι μια συνολική λειτουργία, η οποία επιτελείται από τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας. Τα αναπαραγωγικά όργανα βρίσκονται εξωτερικά και εσωτερικά του σώματος του άνδρα και της γυναίκας.

Το αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα περιλαμβάνει:

-τους δύο όρχεις (αδένες)
-την εκφορητική οδό του σπέρματος:
  1. Την επιδιδυμίδα
  2. Τον σπερματικό πόρο, σωλήνα μήκους 40cm.
  3. Την σπερματική λήκυθο
  4. Την σπερματοδόχο κύστη
  5. Τον προστάτη (αδένας)
  6. Την ουρήθρα.
- το πέος

Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας περιλαμβάνει:

-Τις δύο ωοθήκες.
-Τους δύο ωαγωγούς σωλήνες
-Τη μήτρα (τράχηλος της μήτρας, κόλπος και αιδοίο)

κορυφή

Αναπαραγωγικοί αδένες

Οι αναπαραγωγικοί αδένες (ωοθήκες και όρχεις) είναι όργανα με διπλή λειτουργία. Εκτός από το ότι παράγουν τα ειδικά κύτταρα της αναπαραγωγής (γαμέτες), που είναι τα ωάρια στη γυναίκα και τα σπερματοζωάρια στον άνδρα, παράλληλα εκκρίνουν ορμόνες, οι οποίες ασκούν ποικίλες βιολογικές δράσεις στον οργανισμό και ιδιαίτερα στο αναπαραγωγικό σύστημα. Μέσω των ορμονών αυτών  αλλά και άλλων που εκκρίνονται από ειδικούς αδένες του εγκεφάλου (υποθάλαμος – υπόφυση) ρυθμίζεται  η συνολική φυσιολογική λειτουργία της αναπαραγωγής.

Η ένωση του σπερματοζωαρίου με το ωάριο θα δώσει το έμβρυο που θα μεγαλώσει στη μήτρα για 9 μήνες περίπου ώστε να γεννηθεί τελικά ένας νέος άνθρωπος.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

κορυφή
Σχετικά Άρθρα