Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ)

Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), δηλαδή η Ελκώδης Κολίτις και η Νόσος του Crohn είναι νοσήματα που προκαλούν μία χρόνια και ειδική φλεγμονή, μόνο στο παχύ έντερο η πρώτη και σε ολόκληρο το πεπτικό σύστημα η δεύτερη.

Πιθανές αιτίες εμφάνισης των Νόσων

Η ακριβής αιτιολογία των δύο αυτών νόσων παραμένει άγνωστη. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με μία πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικής προδιάθεσης και αρκετών παραγόντων του περιβάλλοντος.

κορυφή

Συμπτώματα και Διάγνωση

Μολονότι τα περισσότερα συμπτώματα είναι κοινά και για τις δύο νόσους, υπάρχουν βασικές διαφορές στη βαρύτητα και τη ποικιλία της εμφάνισης τους, που οφείλονται  στη διαφορετική έκταση και τοπογραφία της προσβολής του πεπτικού συστήματος.

Ελκώδης Κολίτις
Η ελκώδης Κολίτις προσβάλλει τον βλεννογόνο (εσωτερική επικάλυψη) του παχέος εντέρου. Η πορεία της νόσου χαρακτηρίζεται από εξάρσεις που εναλλάσσονται με περιόδους υφέσεων.

Νόσος του Crohn
Εκτείνεται σε όλες τις στιβάδες του εντερικού τοιχώματος και μπορεί να προσβάλλει ολόκληρο τον πεπτικό σωλήνα από το στόμα μέχρι και τον πρωκτό.

Και στις δύο νόσους εμφανίζονται γενικά συμπτώματα όπως κόπωση, καταβολή, ανορεξία και μερικές φορές πυρετός. Τα συμπτώματα από το έντερο περιλαμβάνουν βλεννοαιματηρές (συνήθως διαρροϊκές) κενώσεις που μπορούν να  συνοδεύονται από τεινεσμό (επίμονη και επαναλαμβανόμενη  τάση για αφόδευση) και κολικοειδή κοιλιακό πόνο.Μερικοί εμφανίζουν ναυτία ή κάνουν εμετό.

κορυφή

Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπευτική αντιμετώπιση των δύο νοσημάτων επιτυγχάνεται :
  • με χορήγηση μιας ή συνδυασμού περισσοτέρων της μιας φαρμακευτικών ουσιών, 
  • με συμπτωματική φαρμακευτική υποστήριξη (δηλαδή αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων), 
  • με ψυχιατρική υποστήριξη και 
  • με κατάλληλη, από του στόματος ή παρεντερικά, διατροφική υποστήριξη.

Η χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών με ΙΦΝΕ αφορά εκείνους τους ασθενείς στους οποίους και η έντονη φαρμακευτική αγωγή απέτυχε ή τους ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές (εντερική διάτρηση, απόφραξη, τοξικό μεγάκολο).

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

κορυφή